2022 - 31553580, Museum van de Geest, Amsterdam


(Obsessie) voor Nummers & Schema’s

 

Als de wereld chaotisch en ongrijpbaar is – zoals tijdens een pandemie – proberen wij als mensen grip te krijgen op de werkelijkheid door deze te reduceren tot een reeks overzichtelijke lijnen en getallen. De nieuwe tentoonstelling 31553580 (obsessie) voor Nummers & Schema’s in Museum van de Geest | Outsider Art toont een verlangen naar structuur en logica in de chaotische wereld van ieder mens.

Voor deze nieuwe tentoonstelling op onze locatie in Amsterdam slaan kunstenaar Jan Hoek en curator Hanne Hagenaars voor het eerst de handen ineen, samen met tentoonstellingsontwerper Tariq Heijboer. Kunstwerken van onder andere Zandberg kunstenaar Lien Anckaert, Kenny Callens brengen er rust voor de geest. Iets wat ons allemaal verbindt.

Als bezoeker wordt jij actief betrokken en kun jij in aanloop naar de tentoonstelling je meest bijzondere lijstjes of schema’s inzenden. Deze worden vanaf 22 september 2022 gepresenteerd, waarbij de tentoonstellingsruimte verandert naar één groot schema.

 

Over Jan Hoek

 

Jan Hoek (1984) is kunstenaar, schrijver en oprichter van Outsiderland. In zijn werk voelt hij zich aangetrokken tot de schoonheid van buitenstaanders wereldwijd. Door samen te werken met mensen die over het hoofd worden gezien, wordt een nieuw beeld gecreëerd.

Zo fotografeerde Hoek filmsterren als motortaxi-rijders uit Nairobi of een Amsterdamse ex-heroïne verslaafde die er altijd van gedroomd heeft een supermodel te zijn. Hij creëerde psychedelische magazines over de (seks)toeristische hoofdstad van de wereld Pattaya en maakte een serie over de Maasai, die zich niet identificeren met het stereotype beeld. In het universum van Hoek zijn de ‘normale’ mensen de vreemdelingen en de buitenstaanders de heersers van deze planeet.

Het werk van Jan Hoek is onder andere te zien in Foam (Amsterdam), Unseen Festival (Amsterdam), Photoville (New York), Fomu (Antwerpen) en Lagos Photo (Lagos).

Over Hanne Hagenaars

 

Curator van de tentoonstelling Hanne Hagenaars is pionier in de wereld van kunst. Ze was initiatiefnemer van het tijdschrift The Dummy Speaks, een associatief en visueel tijdschrift voor jongeren over beeldende kunst, dat ze ook samen met jongeren maakte. ‚Äč

‘Mister Motley knoopt kunst en leven aan elkaar’ is het motto van het tijdschrift dat Hagenaars in 2004 bedacht en waarvan ze negen jaar lang hoofdredacteur was. Het magazine richt zich op een breed en divers publiek door te werken vanuit thema’s als empathie, taal of idealisme.

In 2006 publiceerde ze haar eigen boek: Geen wolk, hoe kunst mijn leven redde. Het motto van Motley verwoordt ook haar persoonlijke missie in de kunst; steeds zoekt ze naar inventieve manieren om de hedendaagse kunst bij een divers publiek te brengen, vanuit het rotsvaste vertrouwen in de kracht van kunst.

Ook schrijft Hagenaars essays, maakt tentoonstellingen, werkt als curator van het Studium Generale van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) en gaf jarenlang les aan diverse academies. Hagenaars werkt nu aan een nieuw boek over kunstwerken die iemand gedenken. Het zal gaan over gemis, verlies, rouw en rituelen.

Over Tariq Heijboer

 

Tariq Heijboer is grafisch ontwerper uit Amsterdam met een fascinatie voor systemen, collecties en classificaties. Hij richt zich graag op typografische, gedrukte en site-specifieke projecten, zoals boeken, tentoonstellingen, bewegwijzeringsystemen, lettertypen en visuele identiteiten. Heijboer experimenteert graag en probeert ruimte te laten voor toeval. Hij studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie en het Pratt Instituut in New York City.

De afgelopen tijd werkte Tariq Heijboer samen met diverse personen en instellingen, zoals Stedelijk Museum Amsterdam, Museum de Lakenhal, Museum Kranenburgh, V-A-C Foundation, PLP Architecture, Welcome Stranger, Koninklijke Bibliotheek, Eenwerk, Superflus en Studio Claudy Jongstra. Het werk van Heijboer is daarnaast geselecteerd voor The Best Dutch Book Design en Schönsten Bücher Aus Aller Welt.

Over Museum van de Geest

 

Museum van de Geest is gefascineerd door het kunstwerk tussen je oren. Want niets is zo divers, uniek, krachtig en tegelijkertijd zo kwetsbaar als de menselijke geest. Museum van de Geest | Outsider Art in Amsterdam is het enige museum in Nederland met een grootschalige (internationale) outsider art collectie. Dat is een kunstvorm gemaakt door mensen die worden gezien als ‘outsiders’ van de kunstwereld en vaak ook van de maatschappij. Via het werk dat ze maken tonen ze hun binnenwereld, zonder bezig te zijn met wat de buitenwereld daarvan vindt.

Museum van de Geest | Outsider Art is gevestigd aan Amstel 51, in het kunstpaleis waar zich ook het Amsterdam Museum en de Hermitage Amsterdam bevinden.

Kunstenaars


Kunstenaar  Lien Anckaert

Lien Anckaert

Kunstenaar  Kenny Callens

Kenny Callens