2022-De week van Christine


‘De week van Christine’

Vernissage vrijdag 02 december 2022

Kunstwerkplaats De Zandberg

Christine heeft een mooie loopbaan achter zich. Ze was er van bij de start van de atelierwerking bij als kunstenaar in Het Molenhuis, dat vanaf 2005 verhuisde naar De Zandberg. Christine kwam niet langer werken tijdens de corona-periode, ze bleef in haar woning. Na Corona werd niet heropgestart. Vandaar ook de beslissing om haar als kunstenaar uit te wuiven met een retrospectieve tentoonstelling.

De werken van Christine worden getypeerd door een eenvoudige structuur en repetitie. De repetitie/herhaling van motieven is de rode draad doorheen het werk. En het zijn de motieven die haar werk ook gekend en geliefd maken. De herhaling heeft geleid tot een opeenstapeling van tekeningen van paddenstoelen, bomen, bloemen, mannetjes en landschappen. De figuratie maakt soms ook plaats voor rasters of kleurvlakken in een overall-compositie of figuratie en/of kleurvlakken in een bijzondere compositie.

Het werk zo samenvatten is vanzelfsprekend een veralgemening. Het is net in het ‘herhalend’ kijken dat u kennis kan maken met de zeer expliciete vormentaal van Christine. Een taal waarin zij met eindeloos geduld en concentratie met bewust gekozen rake lijnen vormgeeft en al wat overbodig is afzweert. Hoewel ze bewust vertrekt van een onderwerp en toch steevast terugkomt op dat regelmatig patroon van abstracte vlekken, bloemen, bomen e.d. is elk werk toch steeds weer anders en origineel. Dit komt doordat Christine haar intense kleur loskoppelt van het originele onderwerp of nog, omdat het onderwerp meerdere variaties kent. Zo zijn bomen bijvoorbeeld onderling verschillend. Ze pronken  alleen, frontaal en sculpturaal. Elders tonen ze een soort Vlaamse lintbebouwing of een reeks populieren die een veld omzomen.

Christines werk maakt ze met diverse media, er zijn pogingen met verf, werk in pastel, potlood, … maar vooral met oliepastel, haar favoriete medium.

Haar inspiratie vond ze vaak in boeken aanwezig in het atelier. Een boek van ‘Hundertwasser’ en ‘Braque’ springen eruit. Het werk van Henri Rousseau, ‘Child with a doll in a landscape’ lag jarenlang op haar bureau ter inspiratie. Ook gekende feesten en folklore, zoals de nakende Sint-Niklaas, waren altijd de aanleiding om tekeningen te maken.

Tot slot: er is grote waardering en appreciatie voor het oeuvre van Christine, vanuit de Zandberg maar ook van een breed publiek. Daarvoor tekent een museum als Trinkhall, Luik dat haar werk collectioneert, daarvoor tekenen de vele geïnteresseerden die haar werk huren in de artotheek.

Plaats: Kunstwerkplaats De Zandberg

Periode: van 02 t.e.m. 09 december. Vernissage op 02 december.

Partners: Trinkhall museum, Luik (https://trinkhall.museum)