2022 - Part of Me, Fotodok Utrecht


Met de tentoonstelling Part of Me... Shaping Mental Spaces (26 augustus-20 november 2022) nodigt FOTODOK kunstenaars uit om projecten te tonen die reageren op hun geleefde ervaringen met verschillende mentale toestanden. De gepresenteerde werken bemiddelen persoonlijke verhalen van de makers of zijn het resultaat van nauwe samenwerking met collega's, vrienden en familieleden die reflecteren op hun realiteit. Veel van de makers construeren hun verhalen door middel van fotografische zelfportretten en verweven poëzie, schilderijen, video en andere media.

 

Nog tot 20 november loopt in het Utrechtse museum Fododok een expositie dat het werk toont van de samenwerking tussen Klaus Compagnie, Yasmine Van Haesebroucke, Niels-Jan Tavernier en Aàdesokan.

Dit is de laatste van de vier samenwerkingen die Outsiderland heeft gecureerd in het kader van de @fotodok.nl tentoonstelling "Part of Me... Shaping Mental Spaces".

Het werk van kunstenaars Yasmine van Haesebroucke, Niels-Jan Tavernier, Klaus Compagnie ( @klauscompagnie ), en Aàdesokan ( @manqbt ) zijn met elkaar verbonden door de dwang om compromisloos te creëren.

Voor de presentatie van FOTODOK hield Aàdesokan een residentie in De Zandberg, een kunstwerkplaats in Kortrijk, België, waar hij van Haesebroucke, Tavernier en Compagnie ontmoette.

Het werk van Van Haesebroucke wordt bepaald door haar liefde voor de Koreaanse popscene, die zij vertaalt in gedetailleerde, hyperrealistische tekeningen.

Tavernier maakt minutieus gebeeldhouwde kartonnen ruimtevaartuigen naar het model van sciencefiction-iconen, dinosaurussen van keramiek en honderden kleine ruimtevaartuigen die hij maakt van de aluminiumfolie waarin hij zijn lunch verpakt. Kunst maken is voor hem het enige logische, maar hij verzet zich tegen de mythologie van de "kunstenaar als genie".

Het werk van Compagnie is misschien wel het meest compromisloze van allemaal. In zijn multimediale tekeningen en teksten werkt hij met een bijna obsessieve gedrevenheid, maar hij is even vastbesloten ervoor te zorgen dat anderen dezelfde urgentie delen om de wereld te begrijpen en erover na te denken zoals hij die ziet.

#outsiderlandgoesoutside #outsiderland #fotodok #fotodokutrecht #utrecht

Meer info en tickets op www.fotodok.org

Foto's ©studiohanswilschut