2023 - S.M.A.K. / tijd


Klik hier voor de uitnodiging van de finissage op zondag 29 oktober. Van 14 uur tot 18 uur.
 

Op 12 oktober 2022 gingen S.M.A.K. en kunstwerkplaats De Zandberg een engagement aan om de huizen een jaar lang met elkaar te verbinden. Kunstwerkplaats De Zandberg is een deelwerking van Groep Ubuntu vzw waar een veertigtal kunstenaars met bijzondere noden aan hun oeuvre werken. Stap binnen en ontdek hun kunstenaarswerking.

De kunstenaars en het team van S.M.A.K. ontmoetten elkaar achter de schermen en raakten vertrouwd met elkaars werking. Tijdens de uitwisseling werd al gauw duidelijk dat onze tijdsbeleving van een totaal andere orde is. Het museum kampt met overvolle agenda’s. In de kunstwerkplaats kabbelt de tijd traag voort. Tijd is een essentieel ingrediënt in de omkadering van De Zandberg. Kunstenaars kunnen er zonder tijdsdruk experimenteren en creëren.

Daarom werd onderzoek rond ‘tijd’ het uitgangspunt van verschillende werkprocessen. S.M.A.K. inspireerde de kunstenaars rond het thema met vijf werken uit de museumcollectie. Mede dankzij deze inspiratiebronnen ontstond in de loop van het jaar een substantiële hoeveelheid werk. Een greep uit dit inspirerende proces vind je hier terug.

Frédéric Deschamps palmt de ruimte in als een laboratorium. Hij gaat in interactie met de toeschouwer en orakelt over de tijd. Klaus Compagnie schrijft op een bord wat hij van jou opsteekt of voorspelt jouw pensioenleeftijd. Kenny Callens maakt stambomen waarin ook jij mogelijk opduikt, David Barbakadze behandelt vuur, Hendrik Heffinck bouwt een interieur waarin alles met elkaar verbonden is en Steffi Wastyn werkt met porseleinklei aan een circulair kunstwerk. Verder zijn er op verschillende tijdstippen kunstenaars aanwezig tijdens interventies en losse acties.

Enkele impressie(s) uit dit project

Pliages du temps

publicatie