2024 - In vorm, tentoonstelling in R121, Ieper


‘in vorm’

 

Op 02 juni opent de tentoonstelling ‘in vorm’. In deze tentoonstelling is alles vorm. De vier kunstenaars, waaronder Bram Boncquet en Franky Derycke, gaan elk op een eigen (maar deels verwante) manier om met -in de eerste plaats- het beeldaspect vorm. Het onderzoek naar vorm, vlak, lijn, kleur, compositie, materie en ruimte staat hier voorop.

Van geometrisch tot organisch, binnen- en buitenvorm, restvorm of omtrekvorm, een alledaags object of een zelf ontworpen stencil. Alles is vorm. De vier kunstenaars in deze tentoonstelling gaan elk op een eigen (maar deels verwante) manier om met – in de eerste plaats- het beeldaspect vorm. Het onderzoek naar vorm maar ook naar vlak, lijn, kleur, compositie, materie en ruimte staat hier voorop. Je zou kunnen stellen dat deze basisprincipes in elk beeldend werk aanwezig zijn. Maar in abstract beeldend werk valt de uiterlijke verschijningsvorm veelal samen met de inhoud van het werk.

Zo is Jari Rijckaert op zoek naar de essentie van de schilderkunst, waarbij de toeschouwer niet veel meer aanknopingspunten krijgt dan kleur, vorm en de materialiteit van het schilderkunstig object. Op een andere manier speelt Jana Van Ongevalle met ‘de vorm van dingen’, tevens ook de titel van een reeks werken. Waarin alledaagse objecten worden ingezet in een spel met zelfopgelegde beperkingen. De schilderijen van Bram Boncquet komen tot stand met behulp van tape en zelfgemaakte sjablonen. Hoewel de werkwijze steeds gelijkaardig is ontstaat er een grote variatie aan beelden en dus ook aan soorten rasters. Factoren zoals de afmetingen van de ondergrond, de dikte van de tape, het aantal overschilderingen en het kleurgebruik bepalen het uiteindelijke beeld. Het werk van Franky Derycke start van een lijntekening die hij daarna overschildert met lagen kleislib, waardoor het werk lijkt te groeien en de klei de uiteindelijke vorm bepaalt.

In ’in vorm’ worden de werken op hun beurt ingezet als bouwstenen om een compositie te maken in de tentoonstellingsruimte. Net als in het werk van de kunstenaars wordt er in de opstelling gespeeld met ritme, kleur, (de)constructie, herhaling en contrasten.