2018-Gala Project (Zandberg)


The GALA project

GALA staat voor Gentle Art Living Art. In september 2017 was de kick off meeting in Rochester. Rond de tafel: Diagrama Foundation UK, Fundacion Diagrama Psicosocial Spain, L’Art en la Manière Frankrijk, Associa ProVita Roemenië en, tot slot, groep Ubuntu. Een mondvol verschillen (taal, doelgroepen enz.) maar gemeenschappelijk is de drive om te werken aan sociale inclusie en empowerment. Het Gala-project reist rond, brengt samen en heeft tot doel expertise uit te wisselen. Het einde van het project is ook het begin. Een tentoonstelling in juni 2019, terug in Rochester, met werk uit diverse workshops sluit het project af.

Een eerste workshop liep in de week van 05 maart in groep Ubuntu en De Zandberg. Klaus Compagnie tekende en schreef iedereen een warm welkom: bienvenu, welcome, bienvenido, buvenit. Niet de doelgroepen waren present maar de ‘trainers’. Pas in een volgende workshop gaan cliënten mee aan de slag. Op de menu: een flinke scheut Ubuntu lifestyle, gentle teaching en een vertaling naar het artistiek mentorschap op De Zandberg. Daarnaast de gelegenheid om in een workshop een praktijk (De Zandberg) te leren kennen die van artistieke ondersteuning zijn métier maakt. Vanzelfsprekend was de week ook gekruid met een beetje savoir vivre. Een milde koffie onderweg, een uitstap naar Gent en avondlijke kost aan een lange tafel.

Arnout Verkaemer verving zieke collegae en sprong in om lifestyle en gentle teaching aan het twintigkoppig gezelschap uit te leggen. Hij was de chinese volunteer en dook met gemak het talenbad in. Zelfs Marie, een dame van boven de tachtig (ons toevertrouwd in eetkaffee de Souffleur te Kortrijk: je suis la plus vieille) kon rekenen op French support van Arnout. Voortaan werd in het verdere verloop van de week onafgebroken gependeld tussen het Engels en het Frans. Lifestyle en gentle teaching kregen nog meer body op De Zandberg. Dominique vertaalde het in een presentatie naar trajecten van kunstenaars en ondersteuningsmethodiek. Ruben klaarde de klus in een workshop. Het hele gezelschap werd verknipt tot vier kleine groepen. Elke groep werkte ‘grensoverschrijdend’ en werd aangevuld met één Zandberger. Ashley Anjuyn, Linh Pham, Lien Anckaert en Klaus Compagnie sloten aan. Dat Klaus koos voor de Spaanse collega was voor niemand nog een verrassing. Opdracht was om een affichebeeld te ontwerpen. Een voorontwerp maken dat, éénmaal afgewerkt, kan fungeren als bekendmaking van het project en de expo in 2019. Knippen, plakken, schuiven met collages, tekenen met verf en stiften en groot en klein gaan met woorden, het gezelschap verdween in zijn bedrijvigheid. Ruben en de Zandbergers waren ervaren gidsen voor een enthousiaste en creatieve groep.

De week liep van maandag tot donderdag. Tussen alles door werd nog vergaderd door de stuurgroep. Maureen, de bezieler van het project, organiseerde. Anthony volgde de stuurgroep voor groep Ubuntu. Anthony was er de gehele week: de George Clooney uit Michael Clayton, de ‘fixer’. Omnipresent. Van arrival tot het uitzwaaien met certificates.

De volgende keer gaat het richting Frankrijk. De workshop is besteld net als de gentle sun. A la prochaine. See you later, alligator.

Deelnemers GALA-zandberg: Lien Anckaert, Ashley Anjuyn, Linh Pham, Klaus Compagnie (kunstenaars) - Ruben Laflere, Dominique Nuyttens (artistiek mentoren)

Partners: GALA-partners

Plaats: kunstwerkplaats De Zandberg

Datum: 05-09 maart 2018

Kunstenaars


Kunstenaar  Lien Anckaert

Lien Anckaert

Kunstenaar  Ashley Anjuyn

Ashley Anjuyn

Kunstenaar  Linh Pham

Linh Pham

Kunstenaar  Klaus Compagnie

Klaus Compagnie