2021-Outsiderwear


Collab Niels-Jan Tavernier en Tom Van der Borght. 

In juni vorig jaar kwam Tom Van Der Borgt, modeontwerper, maar die zichzelf liever ‘mens’ noemt; met het voorstel om met Amili Haha een collab aan te gaan binnen het Outsiderwearfestival. 

@outsiderwear_official is een project waarin talentvolle outsiderkunstenaars samenwerken met opkomende en succesvolle modeontwerpers of kunstenaars. 

Het is een initiatief van kunstenaar @janhoekjoh en Stichting Captain Hoek in samenwerking met @m_ode.amsterdam en @outsiderartgalerie waar momenteel de tentoonstelling MONSTERS  loopt met onder andere werk van Niels-Jan, Lien Anckaert en Klaus Compagnie. 

Jan Hoek heeft een enorm netwerk in de beeldende kunst, kent veel musea, jonge makers en is thuis in vele sociale werkplekken. Captain Hoek heeft echter minder ervaring in mode en heeft er daarom stichting M-ODE bijgehaald; een duurzaam platform opgericht door o.a. Iris Ruisch. Samen selecteerden ze ontwerpers die weten en voelen hoe het is om op persoonlijk, dan wel maatschappelijk niveau een buitenstaander te zijn. Zo heeft ontwerper @TVDB jaren als maatschappelijk werker met daklozen en drugsverslaafden gewerkt.  

Andere ontwerpers binnen het project zijn o.a.     
@duranlantinkyo@bonnesuits@pietparra@maisonthefaux, …

Allen zijn ze op zoek gegaan naar kunstenaars uit sociale werkplaatsen zoals de @outsiderartgallery, @atelierherenplaats, De Luwte,.. 
En www.kunstwerkplaatsdezandberg.be als enige Belgische kunstwerkplaats en aangebracht door Tom. Jan Hoek bezocht onze website en viel als een blok voor het werk van Johan Vanderschelden. Er werd snel een afspraak vastgelegd en samen met Tom en Wieger Windhorst bezochten ze de Zandberg. Het werd snel duidelijk dat het werk van Johan Vanderschelden zo een eigen fantastische wereld is dat een collab er alleen maar afbreuk zou aan doen. Daarom besloten ze dat Johan een solo tentoonstelling krijgt binnen het Outsiderwearfestival. 

Ze waren onder de indruk van het werk van alle kunstenaars, maar Tom was direct gefascineerd door het werk van Niels-Jan Tavernier.  De constructies die Niels-Jan bouwt, het rigide en duidelijke universum dat hij creeert, zijn gevoel voor 3d en vorm en het werken in diverse materialen was voor Tom een instinctieve herkenning.  In eerste instantie ligt het werk van Niels-Jan misschien veraf van fashion, maar Tom wordt ook niet graag gelabeld. ‘wat ik zeker ben’ zegt hij ‘is een mens’. 

Voor de eerste editie van het Outsiderwearfestival werken zo een 40 out- en insiders samen, vaak in duo’s maar ook in andere samenstellingen.

Momenteel gaan Tom en Niels-Jan op zoek naar de gelijkenissen en verschillen in elkaars werk. Hun artistiek onderzoek vindt plaats ofwel in de residentie in de Zandberg ofwel in het atelier van Tom in Gent. Ze zullen een mini-collectie + presentatie realiseren en een commercieel product (50 stuks) i.s.m. Amili Haha, het mode-collectief van de Zandberg. 

De lanceringsdatum van het project werd coronagewijs verschoven naar het voorjaar 2021. 

De collabs zullen te zien zijn tijdens het multidisciplinaire Outsiderwearfestival dat van 12 maart t/m 25 april plaats vindt in Amsterdam.  

( Momenteel kregen we nog geen nieuwe data door.) 

Kunstenaars


Kunstenaar  Niels-Jan Tavernier

Niels-Jan Tavernier

Kunstenaar  Johan Vanderschelden

Johan Vanderschelden