2021-Zines, i.s.m. studenten lerarenopleiding KASK


Zineproject 2021 

Na een eerste samenwerking in 2019 gingen KASK School of Arts Gent alumni Anne De Boeck, Meghan Vanderbruggen, Lenja Van Laeken en Maïté De Bièvre dit jaar opnieuw aan de slag met enkele kunstenaars van De Zandberg. Het project was in 2019 onderdeel van een stage, vanuit een groot enthousiasme werd het collectief ‘ZAND’ opgericht met het idee om hier los van de schoolcontext mee verder te gaan. Dit werd mogelijk gemaakt met de steun van Arts in Society Award. 

‘Zines’ zijn eenvoudig gemaakte tijdschriften. Vanuit verschillende achtergronden – grafisch ontwerp, tekenkunst, illustratie en fotografie – werden er één op één samenwerkingen opgezet met Mieke Vanhessche, Bram Boncquet, Linh Pham, Arnaud Rogard, Laurence Demets en Klaus Compagnie. Daaruit ontstond er een reeks artistieke zines, kaartjes en posters met onderling verschillende insteken.  

Door de gekende corona situatie verliep de samenwerking iets anders dan gewenst. Het heen-en-weer sturen van post en overleggen via Zoom kan uiteraard niet tippen aan een intensieve en persoonlijke samenwerking. Wanneer de maatregelen het toelieten werd er dan ook weer fysiek samengewerkt om het project tot een goed einde te brengen.  

De duo’s gingen met verschillende technieken aan de slag. Linh en Meghan maakten een felgekleurde, volledig gezeefdrukte zine. Mieke en Anne gingen aan de slag met collages van textiel.Zelfgeschreven recepten en tekeningen van Klaus resulteerden in een kookboek. Bram en Lenja maakten samen een reeks tekeningen waarin ze elkaar beïnvloedden door elk om beurt een element toe te voegen aan de tekening. Tekeningen van koppels gemaakt door Laurence werden gekoppeld met foto’s van hondenduo’s en kreeg de titel ‘happy together’. Arnaud en Maïté ontwierpen een reeks kaarten waarin architectuur, fotografie en tekenen gecombineerd werden.  

Een feestelijke afsluiter vond plaats in Kunsthal Gent. Op 25 en 26 mei werd daar ‘Les VoiZines: Zine Happening VI’ georganiseerd waar de resultaten van het project gepresenteerd en verkocht werden. Het weekend was een groot succes, het kunnen delen van de prachtige resultaten, de vele geïnteresseerden en het ‘coronaproof’ sociaal contact deed iedereen zichtbaar deugd.  

We kijken al uit naar de volgende editie! 

Enkele impressie(s) uit dit project


video Bram Boncquet en Lenja Van Laecken

Video Anne De Boeck en Mieke Vanhessche

Video Arnaud Rogard en Maité De Bièvre